EIXIDES 2021

FETES

23 d'abril a 1 de maig --- Borriana --- XIV Aplec de Gegants i Cabuts

2 de setembre --- Borriana --- Visita a la Casa dels Gegants i Cabuts

23 i 24 de setembre --- Borriana --- Visita a la Casa dels Gegants i Cabuts

25 de setembre --- València-Cabanyal --- 1a Mostra de Nanos i Gegants Valencians - Xicotets i Grans - Mostra Viva del Mediterrani

2 d'octubre --- L'Alcora --- Presentació del Nou Gegant de l'Alcora

12 d'octubre --- Borriana --- Ofrena de Flors

24 d'octubre --- Bocairent --- 1a Mostra de Nanos i Gegants Valencians - Xicotes i Grans - Capital Cultural Valenciana

SUSPESES

28 de gener a a 6 de febrer --- Borriana --- XIV Aplec de Gegants i Cabuts (suspés)

diumenge, 20 de febrer de 2011

IV Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana

El dissabte 5 de febrer, i dins de les festes que Borriana dedica a Sant Blai, va tindre lloc el nostre IV Aplec de Gegants i Cabuts, en el qual varen participar 9 colles amb 21 gegants i una altra vintena de cabuts.

A mitjan matí varen començar a arribar les colles i a muntar els seus gegants, davant l’expectació de molta gent que no ho havia vist mai i d’uns altres que com tots els anys s’acostaven a contemplar el ritual del muntatge dels gegants. La plaça de la Mercé anava omplint-se de gent i els gegants anaven situant-se a la frontera de la casa de cultura. Finalment vàrem traure els gegants borrianencs, que ja estaven muntats i exposats des de feia uns dies a l’interior de l’edifici.

Els gegants es varen deixar plantats segons l’ordre en què posteriorment desfilarien: Castelló de la Plana amb Azufaifa, Mussa i Centeta, Alcalà de Xivert amb el Rei i la Reina, Benicarló amb Puig i Tossa, la senyora de Pavillard de la Faràndula de Badalona, Ulldecona amb Lluc i Pietat, el Moro Mussa de la Vall d’Uixó, Vinaròs amb la Tia Caballera i el Tio Gori, Benicàssim amb Qàssim, Fàtima, Quiqueta i Quiquet, i finalment els de Borriana, Mercedetes, Blaiet, Mercé i Blai.

Havent deixat els gegants exposats per a goig dels xiquets i els no tan xiquets, vàrem anar a dinar tots junts als Salesians, on hi havia una paella boníssima que ens va donar les forces necessàries per a la desfilada. Abans de les 5 la gent de les colles va anar arribant a la plaça de la Mercé i va anar amanint-se per a la cercavila, que va començar a les 5 tocades amb un oratge fabulós i molt de públic pels carrers i va acabar a una plaça Major plena de gom a gom on els gegants de cada colla varen anar fent els seus balls alhora que els representants rebien un recordatori de la trobada.

Després d’unes paraules del regidor de cultura i del senyor alcalde, es va fer el ball final amb els 21 gegants dansant tots junts i que, en acabar-se i per aclamació popular, es va haver de repetir.

Volem agrair a la Regidoria de Cultura i el Magnífic Ajuntament de Borriana el patrocini de l’aplec i la seua ajuda i suport en tot allò que hem necessitat per a la seua organització.

Fotos:
https://goo.gl/photos/1NSEPHe5dDs2fkDZ7